Kérlek ne menj el
szó nélkül,hagyj
nekem üzenetet
 
 

 

 
 

 

 
Boldog névnapot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egészséges táplálkozás

Kiegyensúlyozott táplálkozás a mindennapokban

A kiegyensúlyozott táplálkozás nem egyszerűen az élet fenntartását, élvezeti forrást, szocializációt jelent, hanem hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. Az egészséges táplálkozás olyan betegségek kialakulásától védhet meg, mint például az elhízás a cukorbetegség, szívbetegség, stroke. Az elhízott embereknek 3,5-4,6-szor nagyobb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Az elhízás és a túlsúly a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, a magas vérnyomáshoz is hozzájárul, de nő bizonyos rákos megbetegedések kockázata is.

Addig, amíg az ember egészséges, egyetlen ételt vagy élelmiszert sem kell tiltólistára tenni. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket jobb előnybe részesítenünk, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani. Hogyan valósítható meg az egészséges táplálkozás?

Az első lépés az energiaegyensúly betartása, vagyis mindenkinek annyi táplálékot kell elfogyasztania, hogy az a korához, életmódjához, fizikai aktivitásához szükséges energiát biztosítsa. Se többet, mert az lassan, de biztosan túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, se kevesebbet, mert hosszútávon alultápláltság, soványság alakulhat ki.

Az első lépés az energiaegyensúly betartása, vagyis mindenkinek annyi táplálékot kell elfogyasztania, hogy az a korához, életmódjához, fizikai aktivitásához szükséges energiát biztosítsa. Se többet, mert az lassan, de biztosan túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, se kevesebbet, mert hosszútávon alultápláltság, soványság alakulhat ki.

Az általános ajánlások közé tartozik az elegendő gyümölcs, zöldség, valamint az összetett szénhidrátok fogyasztása, illetve olyan élelmiszereké, melyek csak kis mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat, sót és cukrot.

Ma már a piramis alapját a napi aktív fizikai mozgás és a megfelelő folyadékbevitel képezi. A piramis csúcsa felé haladva csökken az élelmiszerek fogyasztásának gyakorisága. Hogyan valósíthatjuk meg a hétköznapokban ezeket az ajánlásokat?

Naponta fogyasszunk négy adag, összesen körülbelül 40-50 dkg zöldséget és gyümölcsöt, amelyből legalább egy adagot nyersen együnk. A burgonya nem értendő bele a 40 dkg mennyiségbe. Egy egységet tesz ki például egy közepes alma, körte vagy banán, három púpozott evőkanál zöldborsó vagy kukorica.
Szomjoltásra a vizet válasszuk! A napi javasolt folyadékbevitel 1,5-2l.
Az elfogyasztott gabona alapú élelmiszerből naponta legalább egy adag teljes kiőrlésű legyen (például: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, barna rizs, zabpehely).
Naponta fogyasszunk 0,5 l tejet, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket.
Válasszuk az alacsony zsír- és transzzsírsavtartalmú termékeket, főzéshez, sütéshez inkább olajat használjon és részesítse előnybe a zsírszegényebb ételkészítést: párolás, sütőzacskó használata, bő zsiradékban sütés helyett kevés zsiradékkal sütőben készített „rántott” ételek.
Csökkentsük a sóbevitelt. Az ízek kiemeléséhez kevesebb sót és többféle zöld fűszernövényt használjon. Kerülje a sózott snackeket! A sózott termékek helyett keresse a natúr készítményeket.
Édességet hetente legfeljebb 1-2 alkalommal fogyasszunk, és azok lehetőség szerint tejterméket és/vagy gyümölcsöt is tartalmazzanak.
A kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő fizikai aktivitás hozzájárul jóllétünkhöz, észrevétlenül védi egészségünket, miközben nem jelent lemondást. Bármilyen táplálék része lehet a helyes étrendnek, ha a mértékletességet betartva, megfelelő mennyiségben, gyakorisággal és arányban fogyasztjuk. A változatos, sokféle nyersanyagból kialakított étrend minden fontos tápanyagot megfelelő arányban nyújt a szervezet számára, és emellett örömforrás is. Ha azonban életmódunkban változás történik, azt a táplálkozásnak is követnie kell.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 


Az egészséges táplálkozás 12 pontja
A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni.

Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető.


Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember.

Az egészséges táplálkozáshoz egy tizenkét pontos segítséget állítottunk össze, melyet most megosztunk Önökkel:

1. pont

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. 

2. pont

Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább használjunk olíva olajat. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

3. pont

Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek


4. pont

Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

5. pont

Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

6. pont

Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

7. pont

Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett. Használjunk olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.


 

8. pont

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.


9. pont

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak. 

10. pont

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

11. pont

A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük, részesítsük előnyben a fehér húsokat: hal, szárnyas. A halak elkészítésében remek receptekkel gazdagította a gasztronómia világát a mediterrán konyha, amelyik nem paníroz, hanem olívaolajon, gyors hevítéssel készíti el a fogásokat.

12. pont

A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll. Az energia- és tápanyag-felhasználásra egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.

Forrás: http://www.hazipatika.com/

 

Egészséges táplálkozás hozzászólásai

Szólj hozzá

0.051 mp